Arbeid in de groensector

Arbeid in de groensector Vergrijzing, buitenlandse arbeidskrachten en internationalisering hebben invloed op de vraag en aanbod van arbeid. Voor Aequor, kenniscentrum in de groensector, schetste Jochem Dijckmeester toekomstige trends op de arbeidsmarkt.


Aequor, actief binnen het domein voedsel, natuur & leefomgeving, had Jochem Dijckmeester uitgenodigd voor een transitiebijeenkomst over de arbeidsmarkt van de toekomst. De programmaleider Onderneming en Arbeid bij Hiteq liet een aantal ontwikkelingen aan de aanbodzijde de revu passeren: vergrijzing en ontgroening, afname groei en toekomstige krimp van het arbeidsaanbod, nieuwe generaties op de arbeidsmarkt en diversiteit.

Dijckmeester: “Het arbeidsaanbod wordt steeds diverser. Denk aan de instroom van vrouwen en meer Nederlanders van buitenlandse herkomst op de arbeidsmarkt. En dat is hard nodig, met langer doorwerken alleen redt Nederland het niet. We hebben in de toekomst nog steeds buitenlandse arbeidskrachten nodig. En niet alleen van binnen Europa. Daar worden de salarissen  beter, dus de nieuwe arbeidskrachten komen van verder weg.”

De vraag naar arbeid wordt beïnvloed door de crisis en internationale ontwikkelingen. “Bedrijven halen in buitenland uitbesteed werk bijvoorbeeld weer terug, omdat arbeid daar ook duurder wordt of culturele verschillen lastig te overbruggen zijn. Regionale samenwerking van bedrijven ten behoeve van innovatie, zoals Food Valley, wordt belangrijker. Nederland kan internationaal niet alleen concurreren op productiviteit en prijs, daar zit onze meerwaarde niet. Innovatie in de topsectoren biedt ons wel een internationale concurrentiepositie.”

Flexibiliteit en duurzaam personeelsbeleid zijn ook onderwerpen aan de vraagzijde. Bij de medewerkers van Aequor bestond volgens Jochem Dijckmeester ook veel belangstelling voor duurzame materialen en duurzaam produceren.

De presentatie van Jochem Dijckmeester in Prezi

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013