Bouwtechnologie

Bouwtechnologie De bouwsector staat anno 2013 voor grote opgaven. De economische crisis eist vele slachtoffers en er is nog geen zicht op dat de woningbouw of utiliteitsbouw snel uit de problemen raken.

Voor de langere termijn zijn er ook problemen. Leegstand in kantoorpanden lijkt structureel nu steeds meer mensen vanuit huis werken. De detailhandel via traditionele winkels komt steeds meer in de problemen door de verkoop via het internet. In de woningbouw lijken de aanpassingen in de hypotheekaftrek en mogelijkheden om hypotheken te krijgen te leiden tot een verschuiving in de wensen voor de omvang van bepaalde sectoren koop- en huurwoningen.Naast deze sociaaleconomische zaken op de korte- en middellange termijn spelen er ook langetermijntrends. De bouw heeft grote problemen om de vacatures voor goed geschoold technisch personeel vervuld te krijgen. Technische beroepen trekken steeds minder jongeren (Groeneveld et al., 2007). Daarnaast is er vanuit de politiek juist een grote druk op de bouwsector om technisch te innoveren, met name op het gebied van de energieprestatie van gebouwen.

In deze verkenning worden bovengenoemde aspecten nader onderzocht, in kaart gebracht en vertaald naar de praktijk van een gefragmenteerde sectorale keten, met speciale aandacht voor ketengerichte innovatie en het bouwtechnisch onderwijs.

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013