De consument kent zijn kracht

De consument kent zijn kracht Hoe ziet de relatie tussen consument en producent er over tien jaar uit? Wat betekenen de nieuwe netwerken van consumenten -met veelkleurige namen als Wij willen zon, Threadless of Nudge- voor ons sociaal-economisch model en voor het technisch vakmanschap in de toekomst? In deze blog verkent Hiteq-projectmedewerker Arnout Bunders de veranderende relatie tussen producent en consument.

 

In Leiden is het mogelijk om bijna overal gratis draadloos te internetten. Zonder abonnement!  Je krijgt niet elke 15 minuten reclame te zien, er is geen data limiet en iedereen kan toegang krijgen. Verantwoordelijk hiervoor is Wireless Leiden. Wireless Leiden bestaat uit een community van consumenten, die vinden dat er in hun stad gratis en vrij toegankelijk internet moet zijn voor iedereen. Vele gemeenten hebben iets dergelijks geprobeerd maar zonder succes. Het geheim van Wireless Leiden  aldus penningmeester Huub Schuurmans: “Wij zijn alleen bezig met de klant en diens wensen en niet bezig met winst.”

Wireless Leiden is een voorbeeld van mondige burgers die niet gaan zitten wachten op overheid of bedrijfsleven. In tijden van crisis (klimaat, grondstoffen, financieel) blijken politiek, maatschappelijke organisaties en bedrijven niet de oplossing voor diverse vraagstukken in de samenleving te hebben. De burgerconsument bemoeit zich meer en meer met de ontwikkeling van beleid, diensten en producten. Zij verenigen zich in nieuwe structuren zoals coöperaties, prosumer groepen en stichtingen. Zij pionieren op gebieden (duurzaamheid, samenwerking en internet) waar traditionele bedrijven en overheden maar niet weten te komen. Onlangs constateerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid nog dat de overheid nog nauwelijks de kennis en ervaring van burgers gebruikt en verbindt om oplossingen te creëren.

Nudge is een ander voorbeeld. Nudge probeert consumenten te verenigen en duurzame initiatieven een zetje te geven. Hiervoor gebruiken zij de collectieve macht en kennis van burgers. Zij faciliteren het ontwikkelen van duurzame diensten en producten door de eigen community. Zij stimuleren ook initiatieven om bedrijven te helpen maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Communicatietechnologie helpt burgers zich beter te informeren, social media om krachten te bundelen. Bedrijven worden vaker door consumenten aangesproken op de wijze van productie en het type producten dat zij ontwikkelen. Opbouwend maar ook afkeurend zoals bijvoorbeeld C&A en Apple onlangs nog overkwam.

Zonzoektdak, WijWillenZon, 123 Zonne-energie. Voorbeelden van collectieve aankoop van zonnepanelen stapelen zich op. Energiebedrijven zien hun klant en markt veranderen. Een ander, extremer voorbeeld, is wat er in Mondrágon, Baskenland. Daar hebben fabrieksarbeiders een bedrijf overgenomen en zijn zij op coöperatieve basis met succes de concurrentie met traditionele bedrijven aangegaan.
Hoe ontwikkelt die relatie tussen producenten en consumenten zich verder. Wat gebeurt hier in theoretische zin. Zijn er nieuwe businessmodellen in ontwikkeling? In de volgende afleveringen van deze blog zal ik hierop ingaan. Uiteindelijk schets ik enkele scenario’s en probeer ik te duiden wat dat betekent voor het technisch vakmanschap in de toekomst.

Hoe ervaart U de relatie met  producent of consument? Wanneer heeft u voor het laatst contact met een producent gehad? Hoe verliep dat? Koopt u ook samen met de buren bij de plaatselijke boer? Graag horen we uw ervaringen of reacties op deze blog!

Arnout Bunders
arnout.bunders@hiteq.org

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013