Hiteq brengt advies uit over vernieuwing vmbo

Hiteq brengt advies uit over vernieuwing vmbo Hiteq heeft in opdracht van Stichting Platforms Vmbo (SPV) onderzoek gedaan naar de vraag of het in de sector Techniek van het vmbo mogelijk is te komen tot één of meer kernprogramma’s en keuzeprogramma’s. SPV heeft het advies van Hiteq in mei aangeboden aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs.

 

Naast literatuuronderzoek heeft Hiteq ook interviews  gehouden met diverse stakeholders in de sector. SPV organiseerde samen met Hiteq in februari drie docentenbijeenkomsten, waar docenten een tussenstand werd gepresenteerd en zij vragen konden stellen. Vervolgens gingen de deelnemers in kleine groepen aan de slag met wat ze gehoord hadden en reageerden zij op de voorstellen. Ook deze input is meegenomen in het uiteindelijke advies.
Volgens SPV biedt de notitie van Hiteq aanknopingpunten voor de ontwikkeling van één kernprogramma en een aantal keuzeprogramma’s in de sector Techniek van het vmbo. De sector vernieuwingscommissie Techniek, waarin ook docenten uit vmbo en mbo zitting hebben, gaat nu met het advies aan de slag. Op zijn vroegst in 2013 kunnen dan pilots plaatshebben. In 2016 moeten de nieuwe examenprogramma’s van kracht worden.
Aanleiding voor het onderzoek - zo schrijft SPV aan de minister – is het feit dat “techniek in het vmbo veel verschillende afdelingsprogramma’s heeft die, door een teruglopend aantal leerlingen, niet door alle scholen allemaal meer overeind gehouden kunnen worden.”

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013