Toekomstscenario’s in opmars

Toekomstscenario’s in opmars Sinds 1972 ontwikkelt Shell toekomstscenario’s. Op de viering van het 40-jarig bestaan van Shell Business Environment op 19 november waren meer dan 230 internationale energie-experts, deskundigen uit het bedrijfsleven en de academische wereld uitgenodigd, onder wie Daan Maatman, programmaleider Technologie van Hiteq. Shell en Hiteq hebben eerder samengewerkt op het gebied van scenario-ontwikkeling.

 

Shell heeft belangstelling getoond voor de methode van backcasting bij transities, die Daan Maatman voor Hiteq heeft ontwikkeld en die volgend jaar in de praktijk wordt gebracht. Daarbij gaat het erom als bedrijf of sector een beeld van de toekomst te formuleren. Vanuit dat punt op de horizon ga je vervolgens bedenken welke stappen op korte termijn moeten worden gezet, welke spelers daarbij moeten worden betrokken en hoe die spelers op een samenhangende manier kunnen optreden.

“Getuige de grote opkomst maandag, kun je vaststellen dat het langetermijndenken op waarde wordt geschat”, blikt Daan Maatman terug. “Bedrijven erkennen dat toekomstscenario’s een instrument kunnen zijn in besluitvormingsprocessen met het oog op ontwikkelingen als het tekort aan vakmensen (HRM instrumenten) of schaarste aan grondstoffen (C2C, duurzame energievoorziening)."

Bekijk een 2 minuten durende impressie van de bijeenkomst.

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013