Flow: super gemotiveerd aan het werk!

Flow: super gemotiveerd aan het werk! Er zijn van die momenten waarin je helemaal opgaat in wat je doet. Je bent geïnspireerd, gefocust, alert. De tijd verstrijkt ongemerkt, alles lijkt moeiteloos te verlopen. Je zit in een flow. We geven vier ingrediënten van het basisrecept om je eigen flow in gang te zetten.

 

Balans tussen uitdagingen en vaardigheden
Mihaly Csikszentmihalyi, gerenommeerd Amerikaans psycholoog, typeert bovenstaande ervaring als ‘flow’.  Flow gaat niet zozeer over persoonlijkheid of het soort werk. Het gaat erom hoe je je werk benadert. Simpel gezegd: de goede balans tussen je eigen kwaliteiten en de uitdagingen waarvoor je staat. En natuurlijk gaat het erom dat iets je boeit, aansluit bij je interesse en of belangrijk voor je is.

Om jezelf optimaal te ontwikkelen, heb je continu passende uitdagingen nodig. Zijn de uitdagingen te groot, dan ontstaat spanning. Dit kun je als positief ervaren (spannend), maar als die spanning te lang aanhoudt, krijg je stress. Hoewel spanning niet negatief hoeft te zijn, is stress dat wel, want die gaat ten koste van je energie en prestaties.

Worden je uitdagingen te laag, dan draai je op routine. Dit kan (even) prettig zijn, maar ondergraaft uiteindelijk je motivatie en daarmee je persoonlijke ontwikkeling. Zijn je uitdagingen echt te laag, dan ga je je vervelen. Bron: http://www.darwinworks.nl/index.php?page=18&id=42

Basisrecept
Om flow te ervaren zijn van essentieel belang:

  • Focus en heldere doelen. Met een doel voor ogen, kun je focussen.
  • Directe feedback / inzicht in de voortgang. Je ziet je vorderingen of wat het resultaat is.
  • Balans tussen vaardigheden en uitdaging. De juiste uitdaging passend bij de vaardigheden waarover je beschikt, zorgen voor focus en motivatie.
  • Betrokken zijn bij wat je doet. Je hebt er feeling mee, vindt het interessant, relevant of belangrijk.


Jezelf in een flow brengen, is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt inzicht in jezelf. Vraag je af: waar ben ik goed in, wat inspireert of motiveert me, wat vind ik belangrijk? Door een flow op gang te brengen, creëer je een situatie waarin je optimaal kunt functioneren. 

 

                               

Jochem Dijckmeester    Dominique Olvers     Metje Jantje Groeneveld           


 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013