Kansen in de crisis

Kansen in de crisis In de crisis dienen zich kansen aan voor de maakindustrie en de Nederlandse economie als geheel. Kansen ook om Europa duurzamer te maken. Maar dan moeten we de handschoen wel oppakken. In de blog van Wil Verhoeven twee sporen: uitvindingen en fundamenteel onderzoek.

 

Nederland beschikt over kennis die we nog niet goed benutten. De media brengen begin juni meerdere berichten over kansen in deze crisistijd. 

Duurzaam Europa
Op 4 juni ventileerden vijf experts in NRC een deeloplossing voor de schuldencrisis in Europa: Laat zwakkere eurolanden met goede omstandigheden voor energie uit zon, wind en aardwarmte hun schulden inlossen met groene energie. Landen als Nederland kunnen via concessies duurzame energiefaciliteiten opzetten, daardoor hun kennis vermarkten en werkgelegenheid bieden in binnen- en buitenland.

Cleantech
Het tweede signaal komt van het Wereld Natuur Fonds. Het WNF uit zijn zorg dat Nederland zijn kennis van schone energietechnologie onvoldoende verzilvert. Op de wereldranglijst zakken we land van plaats 18 naar 21. De Nederlandse industrie kromp in 2011 fors, terwijl de cleantechmarkt wereldwijd gemiddeld 10 procent is gegroeid.
“Een nieuw kabinet doet er verstandig aan de thuismarkt voor schone technologie te stimuleren. De cleantechsector kan de motor zijn voor het herstel van de economie en duizenden nieuwe, groene banen creëren”, stelt WNF-directeur Johan van de Gronden. Een goed voorbeeld van het vermarkten vinden we bij waterbehandeling en alternatieve energie in China.

Vondsten als grafeen
In NRC vinden we ook de afscheidsrede van Robbert Dijkgraaf die voor zijn werk is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De scheidend president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschap refereert aan een essay over The usefulness of useless knowledge.

De bruikbaarheid van nutteloze kennis

Om ons arsenaal aan patenten aan te blijven vullen is het goed om ook te investeren in niet toegepast onderzoek. Naarmate onderzoekers minder gericht zijn op onmiddellijke toepassingen, krijgt het niet gezochte een kans om ontdekt te worden. En dat zijn soms zeer waardevolle ontdekkingen.

Denk aan de uitvinding van grafeen door André Geim (Foto TU Delft) en Konstantin Novoselov. Ontdekt tijdens hun zogenaamde ‘gekke’ proeven. Grafeen beschikt over uitzonderlijke eigenschappen die het een belangrijke kandidaat maakt voor toepassing in elektronica, zonnecellen en carrosserieën van auto’s, vliegtuigrompen en ruimtevaart en wellicht nog veel meer. Dijkgraaf roept, met de Europese Commissie, de politiek op om financiële ruimte te blijven bieden aan de Nederlandse wetenschap waar veel kwaliteit is. Nog wel.

Het Innovatieplatform attendeerde eerder al op de kennisparadox. Nederland heeft de meeste patenten ter wereld maar weet ze onvoldoende te gelde te maken!

De synthese: fundamenteel onderzoek is nodig om nieuwe ontdekkingen te doen. Deze kennis moeten we vervolgens beter benutten. Bijvoorbeeld door onze kennis van duurzame energie te benutten bij investeringen in landen die staan voor het oplossen van hun schuldenproblematiek.

Wil Verhoeven

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013