Kennis van het brein biedt meer oog voor ontwikkeling

Kennis van het brein biedt meer oog voor ontwikkeling Het brein is hot. En dat is niet verwonderlijk. Kennis van het brein biedt inzicht in ons gedrag, de keuzes die we maken en de manier waarop we ons (kunnen) ontwikkelen. Thuis, op school, binnen organisaties.


Recent onderzoek, publicaties en experimenten bij bedrijven en onderwijsorganisaties wijzen erop dat toepassingen van breinkennis zorgen voor effectiever leren en ontwikkelen. In gesprekken met technische bedrijven, brancheorganisaties en vakbonden werd ons duidelijk dat nog weinig bekend is wat de technische sector hiermee kan. Maar er is zichtbaar interesse en behoefte om hiervan meer te weten. Dit was ons startsignaal: Hoe kunnen we breinkennis inzetten bij talentontwikkeling? Hoe brengen we dit in praktijk? Wat levert het op?

Schakelbord voor talent 
Om de nieuwste inzichten in de praktijk te brengen, te toetsen en te delen binnen de technische sector, werken we onder de noemer: Het brein als schakelbord voor talent.

Zoals een schakelbord de routing van een elektronisch circuit regelt, is ons brein het regelcentrum voor onze ervaringen, waarnemingen, ons denken en handelen. 
Op basis van breinkennis kunnen we leer- en ontwikkelstrategieën inzetten om onze talenten te herkennen en verder te ontwikkelen.

 

Drie pilots
In het voorjaar van 2011 hebben we drie vooraanstaande bedrijven in de technische sector benaderd om mee te werken aan een pilot: Tata Steel (Velzen Noord), Hoppenbrouwers (Udenhout) en Numac (Venray). De bedrijven bleken direct geïnteresseerd. Hun enthousiasme zorgde ervoor dat we er flink onze schouders onder hebben gezet. Voor de zomer lagen er uitgewerkte projectplannen. We gaan uit van de behoefte van elk bedrijf en de deelnemers. Voorop staat de toepasbaarheid in de eigen situatie, want dat is voorwaarde voor effectief leren en ontwikkelen.

Aan de slag!
Binnen elk bedrijf nemen betrokken en gemotiveerde managers deel aan hun pilot. De eerste reacties zijn positief: interessante onderwerpen, aansprekende werkvormen met achtergrondinformatie over ‘waarom we ons gedragen zoals we doen’ en concrete handvatten. Een voorproefje van de onderwerpen:

  • Wat is een mindset en op welke manier beïnvloedt die iemands (visie op) ontwikkelbaarheid?
  • Hoe kan kennis van het brein effectief worden ingezet bij leer- en ontwikkeltrajecten?
  • Hoe kan een manager beter coachend leidinggeven?

 

In 2012 presenteren we het resultaat. In de tussentijd blijft u via dit blog op de hoogte van ontwikkelingen, onze bevindingen, en laten we de deelnemende bedrijven aan het woord… tot de volgende blog over een paar weken!

Metje Jantje Groeneveld en Dominique Olvers

 

 

 

Reacties (1)

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013