Over mindset en de kwartjesregen

Over mindset en de kwartjesregen De kop is eraf! De pilot ‘Het brein als schakelbord voor talent’ loopt. Managers van de technische bedrijven Tata Steel, Hoppenbrouwers en Numac doen mee met onze workshops, presentaties, praktijkopdrachten en persoonlijke coaching.


Leren over je brein
We beginnen met een inkijkje in onze hersenen. Hoe ziet ons brein eruit, hoe leert ons brein, is ons brein maakbaar en hoe weten we dit? Veel interesse bij de deelnemers: het gaat namelijk over jezelf, je eigen brein. De nieuwsgierigheid is geprikkeld als opstap naar Mindset. 

Mindset
Hoogleraar psychologie Carol Dweck ontwikkelde de Mindsettheorie. Zij constateerde dat de (onbewuste) opvatting van mensen over de ontwikkelbaarheid van hun intelligentie of persoonlijkheid invloed heeft op de mate waarin mensen zich ontwikkelen. Peter Heslin toonde voor werksituaties aan: het beeld dat de manager heeft over de ontwikkelbaarheid van medewerkers beïnvloedt hun ontwikkelbaarheid. Het BCL Instituut heeft de theorie geschikt gemaakt voor Nederlandse situaties.

Groei of fixed?
Er zijn twee typen mindsets: een groeimindset en  een fixed mindset. 

In de meest extreme vorm geloven mensen met een fixed mindset dat persoonlijke intelligentie en capaciteiten vastliggen en zijn bepaald door aanleg. Tegenslagen interpreteren zij als falen en bewijs dat zij het niet kunnen. Ze haken sneller af, vermijden situaties die kritiek opleveren en leren hierdoor minder van hun fouten.

Mensen met een groeimindset geloven in hun eigen ontwikkeling en dat intelligentie en capaciteiten groeien door inspanning. Zij zijn geneigd tegenslagen het hoofd te bieden doordat zij doorzetten en van situaties leren. Ze staan open voor verandering en zoeken sneller situaties op waarvan ze kunnen leren.

 

Werken aan je mindset
In de praktijk kun je facetten van beide hebben. Je kunt anders denken over de ontwikkelbaarheid van jezelf dan over die van anderen. Je kunt andere opvattingen hebben over intelligentie dan over persoonlijkheid etc. Door workshops en trainen, ontwikkelen mensen met een fixed mindset zich richting een groeimindset. Een groeimindset is geen doel op zich. Aan beide mindsets zitten voor- en nadelen. 

Verbinding met de praktijk
De deelnemers geven ons terug dat deze kennis een welkome aanvulling is om het eigen gedrag en dat van de ander beter te begrijpen. “Als manager biedt dit veel voordelen in het begeleiden van medewerkers, maar vooral ook in het herkennen van je eigen opvattingen en gedrag.” Deelnemers noemen tijdens de bijeenkomst tal van voorbeelden en zorgen zo zelf in sterke mate voor de verbinding tussen theorie en praktijk: het regende kwartjes.  

Metje Jantje Groeneveld en Dominique Olvers

 

 


 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013