Producten met toekomst

Producten met toekomst Zonnecelfolie is een nieuw flexibel product. Het bedrijf dat de innovatieve folie ontwikkelt, blijft in Nederlandse handen, zo werd onlangs bekend. Deze bijzondere technologische vinding is illustratief voor een kenniseconomie die voortdurend op voorsprong staat.


Op dit moment tekenen zich enkele relevante ontwikkelingen af die belangrijk zijn voor de toekomst. Voor de toekomst van ons land, voor de technische sector en voor bijbehorende beroepen en opleidingen. Ik denk hierbij aan publiek private samenwerkingsverbanden, topsectorenbeleid en het ontwikkelen van duurzame energievormen. Vanwege het recente nieuwsbericht, licht ik zonne-energie eruit.

Zonne-energie maakt deel uit van de energiemix van de toekomst. Het is immers een schone energiebron. Als we een substantieel deel van de zonne-energie die dagelijks de aarde bereikt, weten te benutten voor onze energievoorziening, dan hebben we een wereld gewonnen. Er is namelijk uitgerekend dat er in één uur op de aarde een hoeveelheid zonne-energie terechtkomt die overeenkomt met het jaarlijkse wereldenergieverbruik.

Duurzame energie
Opslag van zonne-energie is nog een punt, net als transport en ook de technologie voor het maken van zonnecellen is nog lang niet uitgekristalliseerd. Initiatieven als die van zonnecelfoliebedrijf Helianthos zijn belangrijk bij de ontwikkeling van meerdere toepassingen voor zonne-energie. Het is weer een uitbreiding van de range producten die stap voor stap leidt naar een totale duurzame energievoorziening.

Helianthos, eigendom van Nuon, verloor de strijd in de ontstane prijsdruk door de Chinese massaproductie van zonnepanelen. Dr. Matthijs Hisschemöller, milieuonderzoeker aan de VU in Amsterdam, voerde een burgerinitiatief aan om te voorkomen dat de zonnecelfolietechniek aan het buitenland zou worden verkocht.

Nuon heeft alle bedrijfsmiddelen van Helianthos verkocht aan HyET Solar. Een team gaat de technologie verder ontwikkelen. Het is de bedoeling om de flexibele zonnecellen op termijn op grote schaal op de markt te brengen.

Dit soort bijzondere technologische ontwikkelingen is samen met de al bestaande producten,  belangrijk voor Nederland als kenniseconomie. Zoals ook het topsectorenbeleid voor ogen staat.

Wil Verhoeven

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013