Biobased economy

Biobases economyEen biobased economy is een economie waarin bedrijven non-food toepassingen vervaardigen uit groene grondstoffen (biomassa). Biomassa kan bestaan uit gewassen (graan, hout) en bijproducten van onder meer teelt (bietenloof), bosbouw (bermgras), voedselverwerking (aardappelschillen), maar ook uit algen.

Hiteq ziet de biobased economy als een middel in de transitie naar het gebruik van alternatieven voor fossiele grondstoffen. De biobased economy speelt dan ook niet alleen in de energiesector een rol maar ook in de sectoren chemie, materialen en transport. 

Hoe richt je nu een economie in waar groene grondstoffen (biomassa) worden gebruikt voor alles wat we doen? Hiteq heeft dit onderzocht vanuit de concepten ‘wegwerpmaatschappij’ en Cradle to Cradle, dat gericht is op maximaal hergebruik van ‘afval’ en materialen.
 
Biomassa biedt kansen. Zo kan Nederland in een biobased economy zelf biomassa produceren en de uitstoot van schadelijke stoffen reduceren. Maar er zijn ook bedreigingen: zo kan het gebeuren dat een constante aanvoer van gecertificeerde biomassa niet is gegarandeerd en dat de biomassa zelf uiteindelijk niet duurzaam wordt geproduceerd.

Om de transitie te doen slagen, is onder meer een (inter)nationale certificering van duurzaam geproduceerde biomassa noodzakelijk. Bovendien moet de markt worden gestimuleerd voor biobased producten. Daarvoor zou het gebruik van fossiele grondstoffen kunnen worden belast. De overheid moet open innovatieplatforms, waarin overheid, wetenschap en bedrijfsleven samenwerken, stimuleren en delen in de risico’s van technologisch onderzoek.

Publicaties:

Lees een interview met Daan Maatman in het artikel 'Biobased economy vraagt om materiaaldeskundigen' in Maintenance (sept 2011 - p.34)

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013