Energievoorziening

EnergievoorzieningDe energievoorziening staat geregeld centraal in het politieke en economische debat. Discussies over de olievoorraden, gebruik van kolen en het rendement van hernieuwbare energie, wisselen elkaar af.

In 2012 heeft Hiteq onderzocht op welke energievormen Nederland in 2040 een beroep zal doen. Tegen die tijd gebruiken we in Nederland duurzame energiebronnen, nieuwe technologieën als waterstof en besparen we op ons energieverbruik.

Hiteq onderscheidt vier scenario’s voor de toekomstige energievoorziening. Dat Nederland het huidige innovatiebeleid voortzet is het meest waarschijnlijk; duurzame energie is relatief goedkoop en de overheid is actief in het verduurzamen van de markt. Een meer wenselijk scenario is dat de samenleving zich harder maakt voor duurzame energie en marktspelers zelfstandig de overstap maken van fossiele energie naar meer duurzame vormen. Daarbij kan de overheid faciliteren door eerst in te zetten op een breed scala aan technologieën om na verloop van tijd alleen die met de beste perspectieven te ondersteunen.

De toekomstige energiemix biedt groeimogelijkheden in met name de bouwsector, installatietechniek en de high tech maakindustrie. Waterstof vindt toepassingen in de mobiliteitssector en deels als opslagtechniek voor bijvoorbeeld windenergie.

In het technische beroepsonderwijs zal een groeiend aantal leerlingen les krijgen over nieuwe technologieën in vakken als elektrochemie, vermogenselektronica en materiaalkunde. Ook de maakindustrie zal extra mbo-technici vragen, onder wie ontwerpers, metaalbewerkers, installateurs, elektrotechnici, werktuigbouwkundigen en productiepersoneel.

Publicaties:


Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013