Waterstof

Waterstof is niet zozeer een brandstof als wel een energiedrager. Waterstof wordt niet gewonnen uit natuurlijke bronnen, maar moet worden geproduceerd door middel van elektrolyse of door het reformen van bijvoorbeeld aardgas.

Waterstof kan onder meer worden gebruikt voor de aandrijving van een brandstofcel. Deze zet waterstof om in water en elektriciteit. De elektriciteit wordt vervolgens door een elektromotor omgezet in bewegingsenergie met alleen water als uitstoot.
Vanaf 2015 krijgt waterstof krijgt op termijn een belangrijke rol als duurzame brandstof. De techniek heeft zich al bewezen. Tot 2030 bestaat de productie nog voor het grootste gedeelte uit het reformen van gas. 

De duurzame bronnen van energie zijn vooralsnog ontoereikend om op grote schaal ‘schone’ waterstof te produceren. Grootschalige productie van waterstof vraagt bovendien om hoge investeringen in de infrastructuur. Voorlopig beschikt alleen de Rijnmond over een waterstofpijpleiding. Raffinaderijen daar hebben een constante hoeveelheid waterstof nodig, omdat waterstof gebruikt wordt om benzine te reinigen. Rijnmond produceert al voldoende waterstof als bijproduct om alle personenauto’s in Nederland op H2 te kunnen laten rijden.

In Nederland bestaat veel kennis over waterstof. Organisaties als Energie Centrum Nederland (ECN) en TNO zijn goed vertegenwoordigd in Europese onderzoeksprojecten. Hiteq heeft de initiatiefgroep Waterstof en Onderwijs opgericht om het onderwijs voor te bereiden op de technologische ontwikkelingen. Dit initiatiefgroep is inmiddels overgenomen door de Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Vereniging (NWV). Voor mbo’ers en hoger opgeleiden biedt waterstof werk. Denk aan bouw en onderhoud van auto’s, aanleg van infrastructuur, opslagmethodes.

Publicatie:
Op weg naar een duurzame transportbrandstof

Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen vereniging

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013