Digitale wereld

Voor de leerlingen van nu is het veelzijdige mobieltje onderdeel van wie ze zijn. Voor vele docenten is datzelfde mobieltje een bron van ergernis. De digitale gadgets verstoren de les en leiden de leerlingen te veel af, zo vindt het ene kamp in de onderwijswereld. Het andere kamp betoogt dat het onderwijs moet aansluiten bij de belevingswereld van onze leerlingen en dat de mobiele telefoon daarbij kan helpen.

Digitale schoolborden en Google als encyclopedie zijn niet meer weg te denken in het onderwijs. Jongeren groeien op met smartphones. Het leren gebruiken van digitale tools heeft onmiskenbaar positieve eigenschappen. Ontwikkeling van competenties zoals samenwerking en het functioneren in netwerken zijn enkele voorbeelden.

Maar is iedereen in staat om met digitale apparaten om te gaan? Kan iedereen de grote hoeveelheden informatie die vrijkomen wel verwerken? Ontstaat hier een tweedeling tussen jong en oud? Of zijn er ook minder vaardige jongeren die de digitale boot missen? Hiteq onderzoekt onder meer welke vaardigheden de toekomstige maatschappij en arbeidsmarkt vraagt en of iedereen daar voldoende op is voorbereid.

Publicaties:
De digitale wereld, een nieuwe kijk op leren?
Kompas of GPS?
Jong & houdbaar

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013