Leren

LerenAls leerlingen zelf kunnen bepalen hoe zij willen leren, dan krijgen zij meer praktische en meer afwisselende opdrachten. Ze willen duidelijke instructies van de docent. Verder proberen leerlingen liever eerst iets uit dan dat ze eerst de instructie op papier lezen.

Deze conclusies kunnen worden getrokken uit de drie grootschalige Hiteq-onderzoeken in de reeks Kenmerkend onder leerlingen in het vmbo, mbo en havo/vwo. Daarin is onder meer dieper ingegaan op de behoefte aan praktijk en instructie. Havo/vwo-leerlingen hebben meer moeite met het vertalen van de lesstof naar de latere praktijk dan vmbo’ers en mbo’ers. De laatste hebben een duidelijke voorkeur voor beeldinformatie.

Ook besteden de onderzoeken aandacht aan het gebruik van kennisbronnen en de waarde die aan die bronnen wordt toegekend. Google is een favoriete kennisbron. Als het echter gaat om informatie over opleidingen en beroep dan verkiezen leerlingen docenten, ouders boven internet. Ze gaan graag naar open dagen. Zelden spreken ze iemand uit een bedrijf, terwijl ze die informatie wel zeer nuttig vinden.

Leerlingen in het beroepsonderwijs vinden belangrijk in een baan dat ze goed worden in hun vak, veel geld kunnen verdienen en een contract voor langere tijd kunnen sluiten. Geconfronteerd met ontslagen in de ouderlijke omgeving, blijken zij te hechten aan zekerheid.. 

Hiteq is voortdurend op zoek naar de meest effectieve manier van leren. Hoe ziet de ideale school eruit, die leerlingen interesseert voor technische beroepen? En hoe leren we over 20 jaar? Hiteq houdt daarbij scherp in het oog welke gevolgen de verschillende ontwikkelingen voor het Nederlandse beroepsonderwijs heeft.

Publicaties:
Kenmerkend vmbo
Kenmerkend mbo
Ouders@mbo
Kenmerkend havo/vwo
Ouders@havo/vwo 
Kenmerkend vmbo, mbo, havo en vwo

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013