Duurzame samenleving

Een relatief kleine groep mensen in het westen gebruikt nu al twee tot drie keer de capaciteit van de aarde. De ecologische voetafdruk van mensen in ontwikkelingslanden is gering, maar groeit nu dichtbevolkte landen als India en China zich economisch sterk ontwikkelen.

De opkomende economieën, de klimaatverandering en de wereldwijde effecten van de financiële crisis hebben het besef doen groeien dat de huidige materiële groei onhoudbaar is en een duurzame ontwikkeling gewenst.

Duurzame ontwikkeling van het financiële systeem, de economie, internationale relaties en natuur en milieu. Nieuwe schone technologieën en creatieve ideeën over duurzame ontwikkeling volgen elkaar in rap tempo op. Auto’s worden schoner en zuiniger. De Cradle to Cradle-filosofie, die ervan uitgaat dat alles zo gemaakt wordt dat een mens het kan opeten, verbranden of opnieuw kan gebruiken, verheugt zich in toenemende belangstelling.
Als kenniseconomie heeft Nederland op het gebied van duurzame ontwikkeling veel in huis. Nederland profileert zich als proeftuin voor nieuwe producten die op de thuismarkt worden ontwikkeld om deze vervolgens internationaal aan de man te brengen.

Hiteq onderzoekt onder meer op welke manieren de duurzame samenleving en economie wordt vormgegeven. Hoe integreren we de voortschrijdende kennis over duurzame ontwikkeling in het onderwijs? Zo telt de publicatie Inspired by Cradle to Cradle – C2C practice in education tien praktijkvoorbeelden die docenten en beleidsmakers inspiratie bieden om C2C definitief een plek te geven in het onderwijs.

Publicatie:
Jong & houdbaar
Inspired by Cradle to cradle

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013