Mens en technologie

De ontwikkeling van het internet heeft ertoe geleid dat mensen grotendeels zelf kunnen bepalen welke informatie zij tot zich nemen. Web 2.0. maakte mogelijk dat gebruikers zelf de inhoud van webpagina’s bepalen. Social media hebben een extra dimensie gegeven aan de macht van de massa.

Burgers kunnen hun mening kwijt over alles; het nieuws, politieke beslissingen, de kwaliteit van een product. Recensie- of vergelijkingssites maken burgers niet langer afhankelijk van de productinformatie van de producent.

Elke nieuwe techniek grijpt in op de manier waarop mensen zichzelf en de wereld ervaren. De pil veranderde de beleving van seksualiteit, de mobiele telefoon die van de bereikbaarheid. Een initiatief als Wijwillenzon, dat beoogde een massa kopers voor zonnepanelen te verzamelen, een daverend succes, was zonder Twitter en Facebook niet zo’n succes geworden.
De ontwikkelingen in communicatietechnologie hebben de rol van de burger of consument veranderd. Aan de ene kant kunnen consumenten gezamenlijk producenten beter onder druk zetten, anderzijds kunnen bedrijven consumenten inzetten in om hun producten te verbeteren of beter te laten aansluiten bij de behoeften van gebruikers. Lego, dat gebruikers zelf aanmoedigt ontwerpen in te sturen, is een klassiek voorbeeld. Gebruikerservaringen kunnen zo invloed krijgen op productieprocessen.

Hiteq onderzoekt hoe mensen omgaan met technologische ontwikkelingen. Zo is een verkenning gedaan naar de verschillen in adaptatie tussen generaties. Ook is in kaart gebracht hoe jongeren aankijken tegen duurzame (technologische) ontwikkelingen.

Publicatie:
Jong & houdbaar

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013