Netwerken

Hiteq heeft drie grootschalige onderzoeken uitgevoerd naar leerlingen in het vmbo, mbo en havo/vwo. Bovendien heeft Hiteq voor mbo en havo/vwo nog onderzocht wat de kenmerken zijn van de ouders van die leerlingen. Daarmee wilde Hiteq meer te weten komen over een deel van het netwerk waarin jongeren verkeren.

Havo/vwo leerlingen blijken minder gebonden te zijn aan een vaste vriendengroep. De netwerken van vmbo- en mbo-leerlingen blijken vaker te bestaan uit jongeren met dezelfde leeftijd, woonsituatie en economische positie. Tussen de netwerken van jongeren en ouders bestaan grote overeenkomsten.

Ouders zijn redelijk betrokken bij de keuze van een (vervolg)opleiding en bij de profielkeuze, maar niet erg actief in het zoeken naar relevante informatie. Er is een duidelijk verband tussen de achtergrond van de ouders en de keuze voor een vervolgopleiding of profiel van de leerling: hoe vaker de ouders een technisch beroep hebben, hoe vaker de leerling een technische opleiding kiest. Wat betekent dat voor de voorlichtingsdagen van opleidingen en bedrijven?

Hiteq is in Uitgesloten! al eerder ingegaan op de netwerken van vmbo-leerlingen en hun ouders en de mate waarin zij deelnemen aan de samenleving. De persoonlijke omstandigheden van ouders en de opvoeding zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Sociale afkomst, maar ook etniciteit en de woonomgeving blijken belangrijke risicofactoren voor sociale uitsluiting. 

Publicaties:
Uitgesloten!
Kenmerkend vmbo
Kenmerkend mbo
Ouders@mbo 
Kenmerkend havo/vwo 
Ouders@havo/vwo 
Kenmerkend vmbo, mbo, havo en vwo 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013