Technologie

TechnologieTechnologische ontwikkelingen staan niet op zichzelf. Nieuwe technologieën worden ontwikkeld met een doel. Een trend die de ontwikkeling van technologieën aanjaagt is bijvoorbeeld de klimaatcrisis.

De wereldeconomie kan het zich niet permitteren afhankelijk te blijven van fossiele energie, die niet alleen schadelijk is voor het leven op aarde, maar ook schaarser wordt. Dat leidt tot nieuwe technologieën op het gebied van energie en mobiliteit, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld materialen, voeding en afval. 

Een nieuwe technologie begint meestal bij fundamenteel onderzoek dat op universiteiten en onderzoeksinstellingen plaatsvindt. Daar ontstaat vaak een basistechnologie waarop verder wordt ontwikkeld. In die beginfase wordt nog nauwelijks gekeken naar toepassingen, al ontstaan ze soms bij toeval.

De introductie en overgang naar een innovatieve technologie is een langdurig proces, ook wel transitie genoemd. Zo’n proces wordt vaak door de overheid gestuurd, die dan ook optreedt als transitiemanager. Zij ontplooit verschillende activiteiten en pilots om het bestaansrecht aan te tonen en daarmee de maatschappelijke acceptatie van nieuwe technologieën of innovaties te stimuleren.
Hiteq is erin gespecialiseerd om een innovatie, meestal in de vorm van een technologie, te ontdekken, te volgen en volwassen te zien worden. Daarbij krijgen de gevolgen van de innovatie voor de technische beroepen en het onderwijs specifieke aandacht.


Liever persoonlijk advies van de programmaleider Technologie?
Neem contact op met Daan Maatman

Hiteq 2013