Technologie en gezondheid

Technologie speelt een grote rol in de gezondheidszorg. Nieuwe apparatuur kan diagnoses optimaliseren en operaties vergemakkelijken terwijl verbeterde medicijnen de symptomen van een ziekte kunnen afzwakken of het ziektebeeld zelfs wegnemen.

Gezondheidszorgtechnologie heeft al langere tijd de aandacht van Hiteq. Het aantal chronisch zieken in Nederland neem toe. De vraag naar zorg wordt groter terwijl het aantal zorgverleners afneemt. Bovendien krimpt de beroepsbevolking. In de publicatie Techniek in de genen (2012) heeft Hiteq een verkenning gedaan naar innoverende gezondheidszorgtechnologiëen binnen de Nederlandse maakindustrie; medische robotica, diagnostiek, selectieve meditatie en implanteerbare actieve apparaten als een pacemaker of defibrillator.

Eerder deed Hiteq studies naar aspecten van technologie in de gezondheidszorg, te weten medische beeldvormingtechnologieën (CTG, röntgen) en synthetische biologie. Nu wordt ook aandacht besteed aan ontwikkelingen in nanotechnologie en robotica.

Ook de ethische context van gezondheidszorgtechnologie behoort tot het onderzoeksterrein. Hiteq houdt zich daarbij bezig met vragen als welke ethische grenzen te benoemen zijn in relatie tot de technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorgtechnologie, zoals bijvoorbeeld nanotechnologie. Ook wordt gekeken wat de ethische context betekent voor de rol van Nederland in de gezondheidszorgtechnologie.

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013