Techniek in de genen

Hiteq brengt een nieuwe verkenning uit naar trends en ontwikkelingen in de gezondheidstechnologie: ‘Techniek in de genen’. Daarin wordt ook antwoord gegeven op de vraag wat die ontwikkelingen betekenen voor technische beroepen en technische beroepsopleidingen. De publicatie is uitsluitend online verkrijgbaar en kunt u vanaf nu downloaden.

Ontwikkelingen
In de komende jaren krijgt Nederland te maken met een groter aantal chronisch zieken en een toenemende zorgvraag, terwijl het aantal zorgverleners afneemt. De instroom van schoolverlaters op de arbeidsmarkt is weliswaar stabiel, maar hun aantal weegt niet op tegen de uitstroom van de babyboomer-generatie. Op termijn krimpt de totale beroepsbevolking naar schatting met 10%. Innovaties en nieuwe gezondheidstechnologieën als diagnostische robotica kunnen personeelstekorten ondervangen die ontstaan door ontgroening en vergrijzing.

Innovatiekansen voor de maakindustrie
De verkenning ‘Techniek in de genen’ gaat vooral in op innoverende gezondheidstechnologieën binnen de Nederlandse maakindustrie: medische robotica, diagnostiek, selectieve medicatie en implanteerbare actieve apparaten als een pacemaker of defibrillator.

Belangrijke beroepen
Voor de gezondheidstechnologie zijn deze functies uit de maakindustrie belangrijk: ontwikkeling, fabricagevoorbereiding, productie en technische verkoop. Daarbij komen ook andere functies aan de orde, zoals bediening en onderhoud van de nieuwe apparatuur. En naast de hardware wordt de software steeds belangrijker.

Allesbepalend:
- sturende trends -
- geavanceerde apparatuur -
- snelheid van ontwikkelingen -


Kennis en vakmanschap
De toekomstverwachtingen voor het onderwijs hangen samen met de snelheid van ontwikkelingen en het soort apparatuur waarmee wordt gewerkt.
Relevante vakgebieden zijn robotica, mechatronica, ICT en ook technische basiskennis van wis-, natuur-, schei- en materiaalkunde. Verder hebben gebruikers van nieuwe apparatuur, bijvoorbeeld chirurgen, aanvullende opleiding nodig. Bij een multidisciplinair veld als diagnostiek is een kwaliteit als samenwerken belangrijk. Van medewerkers vereist de gezondheidstechnologie een opleidingsniveau op mbo-, hbo- of wo-niveau afhankelijk van de ingewikkeldheid van apparatuur en processen.

Sturende trends
Bepalend voor alle hierboven genoemde ontwikkelingen in de gezondheidstechnologie in Nederland, zijn sturende trends op het wereldwijde speelveld:

 • Minimaal invasief ingrijpen: zo weinig mogelijk ingrijpen in het lichaam van de patiënt. Denk aan minimale wondjes na een operatie. 
 • Personalized healthcare: toepassingen worden zo ontwikkeld dat de patiënt minimaal last heeft van de gevolgen van een ingreep.
 • Tele-health: toepassingen met communicatietechnologie om gezondheidszorg op afstand te bieden (observatie, metingen, advisering).
 • Toenemende intelligentie en functies in apparatuur en systemen: sensoren maken het mogelijk meer te meten, de software trekt conclusies en communiceert deze met de buitenwereld.
 • Miniaturisatie: producten worden steeds kleiner en handzamer, en daardoor gemakkelijker in het gebruik en minder invasief
 • Monitoring: het is zinvoller om een bepaalde parameter bij een patiënt over langere tijd te meten dan momentopnames te maken.
 • Preventie: vroegtijdig detecteren van een ziekte; preventieve aanpassing van de leefstijl; preventief bijhouden van de toestand van de patiënt.
 • Convergentie van technologieën: vakgebieden gaan samen.

 

 

 

Reacties (1)

 • Arnica Wijers

  Door Arnica Wijers, donderdag 28 aug 2014 22:19

  Geachte, Is het mogelijk om een hardcopy te bestellen van de publicatie Techniek in de genen? Ik ben zelf afgestudeerd bij Hiteq en ik meen mij te herinneren dat er ook boekjes van zijn gemaakt. Zou erg leuk zijn als ik hier een boekje van zou kunnen bestellen. Heb een erg leuke tijd gehad bij Hiteq en erg jammer te lezen dat Hiteq niet meer bestaat. Vriendelijke groet, Arnica Wijers

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013