Innovatie

Innovatie biedt ondernemingen de mogelijkheid nieuwe markten te veroveren of de concurrentie het hoofd te bieden. Nederland staat graag te boek als innovatief land. Om de concurrentie met opkomende economieën als China en India aan te kunnen, zal Nederland steeds meer naar een innovatieve kenniseconomie moeten groeien.

Daarom steekt de overheid veel geld in innovatiestimulerende instrumenten, zoals subsidies voor onderzoek en programma's. Point One en Brainport zijn daarvan voorbeelden. De innovatie-index van het Global Competitiveness Report 2010-2011 laat echter zien dat Nederland nog niet tot de wereldtop van concurrerende economieën behoort. 

Hiteq heeft vanuit een maatschappelijk perspectief onderzocht waarom technologische ontwikkelingen niet doorbreken tot innovaties. Daartoe is een technologische ontwikkeling verdeeld in fasen, zijn de relevante actoren benoemd als ook de factoren die van belang zijn bij het succesvol laten doorbreken van de technologische ontwikkeling.

Het gehele spectrum van ontwikkeling, actoren en factoren en de interactie daartussen is door Hiteq in een nieuw, zelfontwikkeld model geplaatst, het IDIB-model. IDIB staat voor Initial phase - Development - Implementation -> Breaktrough. Het model is bovendien in een casestudy gevalideerd met de historische doorbraak van de auto met verbrandingsmotor.

Hiteq onderzoekt of strategische innovatieprogramma’s de goede instrumenten zijn om Nederland als innovatieland weer duidelijk op de kaart te krijgen. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken naar de gevolgen die innovatieprogramma’s hebben voor de inrichting van het onderwijs. Point One richt zich onder meer op materiaalonderzoek. Naar aanleiding van Composities, een Hiteq-verkenning naar materialen, heeft Kenteq de behoefte aan onderwijs over composietverwerking op vmbo- en mboniveau geïnventariseerd.

Lees meer over Doorbraakmodel technologische ontwikkeling

 

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013