Doorbraakmodel technologische ontwikkeling

Waarom breken nieuwe technologieën niet door? Hiteq heeft dat in kaart gebracht vanuit het maatschappelijke perspectief. Daartoe is een technologische ontwikkeling verdeeld in 3 fasen, zijn de relevante actoren benoemd en de factoren die van belang zijn bij het succesvol laten doorbreken van de technologische ontwikkeling.

In het krachtenveld spelen verschillende actoren een rol: bedrijven, de overheid, kennisinstellingen, intermediairs, financiers, gebruikers, media en maatschappelijke organisaties. In elke fase van de technologische ontwikkeling hebben zij invloed door hun taken, rollen en eigenschappen. Ook hebben we de ‘kritische succesfactoren’ bepaald, waaronder het innovatieklimaat, netwerken, de vraag, sociale acceptatie en psychologische elementen. 

IDIB-model
Het gehele spectrum van ontwikkeling, actoren en factoren en de interactie daartussen is door Hiteq in een nieuw, zelfontwikkeld model geplaatst, het IDIB-model. IDIB staat voor Initial phase - Development - Implementation -> Breaktrough. Door dit IDIB-model te koppelen aan bestaande modellen is een verrijkt geheel ontstaan.

De meerwaarde ligt in de mogelijkheid die het model biedt om actoren op het goede moment en in elke fase de juiste rol te laten spelen in interactie met elkaar en gestuurd door de relevante factoren. Die samenvoeging is uniek. Het model is bovendien in een casestudy gevalideerd met de historische doorbraak van de auto met verbrandingsmotor. Door deze case door te trekken naar de lopende overgang naar elektrisch rijden is gebleken dat het model tot zekere hoogte ook een voorspellend karakter heeft.

Publicatie Innovatie in de hoofdrol

Reageer op dit bericht

Velden met een * zijn verplichte velden
Hiteq 2013