Brainstormsessies

Brainstormsessies, discussies en dialogen werken goed voor bewustwording en versnelling om vraagstukken op te lossen, was de ervaring van Hiteq. De sense of urgency wordt letterlijk voelbaar in het heetst van een discussie.

Hieronder een voorbeeld van een brainstormsessie:

BrainstormsDe werknemer van de toekomst

Wat gaan we doen met laagopgeleiden?  
‘Koesteren’ - ‘Dat is geen probleemgroep’ - ‘In 2020 kun je de vraag omkeren’ - ‘Als deze groep de skills meekrijgt om zich in hun vak en opleiding te blijven ontwikkelen, is de echte probleemgroep straks veel kleiner’

Telt het vak dat ik heb geleerd over 10 jaar nog?
‘Cruciaal is dat je je in die 10 jaar bewust bent van de veranderingen om je heen. Als je meegroeit met je vak, blijven je oorspronkelijke kennis en vakmanschap zeker tellen’
 
Wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk als het om opleiden gaat? Werkgever of werknemer?
 ‘In een wereld van een Leven Lang Leren, is het een gedeelde verantwoordelijkheid’ – ‘Een individuele medewerker heeft met up to date kennis en kunde een veiliger positie op de arbeidsmarkt’ – ‘De werkgever vormt beleid, want hij wil goed gekwalificeerde medewerkers’
 
Dergelijke vragen nodigen congresgangers uit om te brainstormen. Hiteq organiseerde in een brainstorm over de ‘Werknemer van de toekomst’ een gecontroleerde dynamiek en richtte bovendien een inspirerende ruimte in. Het doel was niet om meteen met pasklare antwoorden te komen, maar juist om verdieping in en rondom de vraag te vinden. Welke vragen doen er nu écht toe? En waar zit dan de bottleneck van het probleem?
 
Als we weten hoe de medewerker er in 2020 uit gaat zien en wat hij doet, hoe kunnen we dan zorgen dat de groep die nú op de arbeidsmarkt actief is, op dat punt in 2020 komt? Sleutelwoorden zijn passie en zelfkennis. “Als mensen weten wat ze kunnen en wat ze leuk vinden”, destilleert programmaleider Koen Dingemans uit de discussie, “dan kunnen zij binnen de marge van hun persoonlijke mogelijkheden, groeien door specialisatie van taken. Werkgevers staat voor de opdracht om arbeidskrachten, die nodig zullen blijven, blijvend te motiveren.”

Vervolg
Hiteq verkent in 2011 de onderwerpen Werknemer 2.0 en Organisatie 2.0 met aspecten als internationaliseringstrends, strategisch HRM, een leven lang leren, regionalisering, duurzame ontwikkeling en de impact van nieuwe technologieën.

“Als mensen weten wat ze kunnen en wat ze leuk vinden, kunnen zij binnen de marge van hun persoonlijke mogelijkheden, groeien door specialisatie van taken. Werkgevers staan voor de opdracht om arbeidskrachten, die nodig zullen blijven, blijvend te motiveren.”

Publicaties:

 

Hiteq 2013